România fără cuști

Legislativ

Proiect Legislativ pentru interzicerea cuștilor

Istoria ne-a demonstrat că cele mai eficiente schimbări s-au produs în urma legilor. Oricâte eforturi ar face organizațiile pentru drepturile animalelor, prin discuțiile cu companiile care au oprit sau și-au luat angajamente să oprească comercializarea de ouă cu cifra 3 și prin campaniile de awareness, dar și oamenii, prin refuzul de a mai cumpăra astfel de ouă, putem opri definitiv ororile din fermele cu baterii doar prin implicarea statului.

End the Cage Age

Oficialii europeni ar dori să nu mai fie nici un animal crescut în cușcă până în 2027. O inițiativă cetățenească în acest sens a fost semnată de peste 1,4 milioane de persoane. Totodată, Parlamentul European a cerut suprimarea progresivă a creşterii de animale în cuşti, proces care să se finalizeze până în 2027 în Uniunea Europeană, după cum doresc peste un milion de cetăţeni europeni.
Ca răspuns la inițiativa cetățenească europeană „End the Cage Age”, Comisia Europeană intenționează să prezinte o propunere legislativă, până la sfârșitul anului 2023, prin care să se elimine treptat și, în cele din urmă, să se interzică utilizarea cuștilor pentru toate speciile și categoriile de animale menționate în inițiativă (găini ouătoare, scroafe, viței, iepuri, puicuțe, pui de carne pentru reproducere, găini ouătoare pentru reproducere, prepelițe, rațe și gâște), în condiții (inclusiv durata perioadei de tranziție) care urmează să fie stabilite pe baza avizelor EFSA (European Food Safety Authority), ale rezultatelor unei evaluări a impactului și a unei consultări publice.

România fără Cuști

De aceea am lansat ramura legislativă a proiectului România fără Cuști. În acest sens, lucrăm la o propunere legislativă pentru interzicerea sistemelor de creștere cu baterii în România și înlocuirea acestora cu alternative mai etice, precum sistemele cu hale la sol. Purtăm discuții cu domnii Cătălin Teniță și Alin Prunean, membri ai Parlamentului, în vederea elaborării și depunerii acestei propuneri de lege și lucrăm activ la îndeplinirea acestui scop prin discuții cu toți actorii implicați.

Starea actuală a proiectului


Iată progresul până în prezent:

  • Echipa România fără Cuști a redactat deja o variantă preliminară a draftului de lege pentru interzicerea bateriilor din fermele de găini ouătoare din România, unde sunt incluse informații despre bunăstarea găinilor, preferințele consumatorilor, siguranță alimentară, calitate nutrițională, și nu numai, toate bazate pe studii.
  • Purtăm constant discuții cu actorii implicați în piața ouălor precum membri ai Parlamentului, producători, companii pentru a ne asigura că propunerea de lege este una realistă și că luăm în considerare toate aspectele necesare în formularea sa.
  • Ultima discuție a avut loc la data de 9 iunie 2022, când, în cadrul unei întâlniri la Parlamentul României, reprezentanții F.R.E.E. au prezentat o variantă preliminară a draftului de lege pentru interzicerea sistemelor de creștere cu baterii în România. La întâlnire au participat reprezentanți UCPR, ANSVSA, Eurovo, Toneli, Cooperativa agricolă “Unirea Gospodarilor”, precum și Alin Prunean, Cătălin Teniță, membri ai Parlamentului, și consilierii acestora. Discuția pare că a ajuns la concluzii bune, iar în prezent așteptăm contribuțiile producătorilor privind o analiză economică pe care ne dorim să o includem în draft. În consecință, vom actualiza draftul de lege pentru a ne asigura că propunerea făcută va fi și aprobată.

Această pagină este actualizată constant, în funcție de progres. Ultima actualizare: 21 iunie 2022.