Practica tăierii ciocului în fermele de ouă

Tăierea ciocului este o procedură care se efectuează la toate puicuțele crescute pentru ouă, din primele zile de viață. O mutilare dureroasă, menită să "adapteze" animalele la condițiile precare din ferme.

O soluție crudă la o problemă creată de industrie

Vârful ciocului, bogat în terminații nervoase, e tăiat cu o lamă fierbinte sau cu un laser pentru a evita ca ulterior găinile să se rănească sau chiar să se omoare între ele. Această agresiune este un rezultat direct al stresului și al condițiilor improprii în care sunt crescute.

Scurtarea ciocului este o practică tipică a fermelor intensive; în loc să se creeze condiții potrivite speciei, animalele sunt mutilate. Dacă nu ar fi atât de rele și de stresante spațiile din ferme, atunci problemele de comportament, ciugulirea penelor și canibalismul nu ar apărea.

Puișorilor de găină li se taie ciocul fie cu un fascicul de lumină infraroșie, fie cu o lamă ascuțită. Foto: Igualdad Animal

Tăierea ciocului este permisă, inclusiv în România

ANSVSA, în „Ghidul crescătorului”, prevede debecarea parțială pentru păsările mai tinere de 10 zile, în vederea prevenirii căderii penajului sau a canibalismului.

Găini cu ciocurile tăiate, salvate din ferme. În sanctuar li se dă hrană moale, fiindcă nu pot ciuguli corespunzător. Sursă foto: Alexandra Vancea

Un model de succes: Cazul Germaniei și Austriei

Organizația Albert Schweitzer din Germania a demonstrat că se poate și altfel. Inspirându-se din succesul Austriei, au arătat că un management mai bun al fermelor reușește să reducă ciugulirea penelor și canibalismul, eliminând nevoia acestei practici. Până la sfârșitul anului 2016, practica scurtării ciocului a fost eliminată și în Germania.

Dacă acest lucru rămâne așa, eliminarea practicii de scurtare a ciocului va fi, în cele din urmă, un pas înapoi în bunăstarea animalelor fiindcă găinile ar continua să sufere de tulburări legate de comportament. Pentru a preveni rănirea, cotețele sunt lăsate în întuneric.

Există condiții ideale de creștere?

Nu am putea vorbi despre găini „fericite” nici dacă ciocul ar fi lăsat intact, deoarece exploatarea lor prezintă numeroase alte probleme:

  • Supraaglomerarea continuă.
  • Uciderea găinilor după numai aproximativ un an.
  • Uciderea sistematică a puilor masculi.
  • Probleme grave de sănătate (osteoporoză, prolaps) din cauza selecției genetice pentru producție extremă (peste 300 de ouă pe an).

Totuși, eliminarea scurtării ciocului, pusă în aplicare corect, va atenua multe boli grave din industria ouălor.


Ce poți face tu?

Recomandăm consumatorilor să încerce alternative la consumul de ouă și la alte produse de origine animală. Un mijloc ușor de a face acest lucru e prin proiectul Start 22+, o adaptare a celebrului proiect global Challenge22, ce presupune îndrumarea gratuită, în limba română, spre o alimentație bazată pe plante.

Fiecare gest contează. Fii vocea lor.

Lupta noastră pentru a opri aceste practici crude depinde de sprijinul oamenilor ca tine. Donația ta ne ajută să continuăm investigațiile și campaniile de informare.

Susține cauza acum

Alte știri și articole

O persoană mângâind o găină

10 lucruri mai puțin cunoscute despre găini

Descoperă inteligența și complexitatea socială a acestor păsări extraordinare.

Citește mai mult →
Grafice și analize economice

Cât de viabilă este tranziția la sisteme fără cuști?

Am colaborat cu specialiști pentru a analiza impactul economic și a demonstra că o schimbare este posibilă.

Citește mai mult →
Găini în cușcă

Ce spune despre noi felul degradant în care tratăm animalele?

Dacă am pune oamenilor întrebarea „Iubiți animalele?”, majoritatea covârșitoare ar răspunde „Da” fără să stea pe gânduri...

Citește mai mult →