Știi să faci diferența între tipurile de ouă din supermarket?
Chiar dacă mulți nu consumă ouă, în special din comerț, este bine să înțelegem mai bine semnificația etichetelor. Uneori acestea pot părea sau fi înșelătoare, dar putem identifica sursa reală a produsului prin mai multe elemente ce pot fi regăsite pe ambalaj.
Înainte de toate, diferențele dintre sistemele de creștere
0 – Sistem ecologic
Cel mai prietenos pentru găini. Fără cuști, cu lumină, odihnă și acces la aer liber acoperit de vegetație. O viață cât mai aproape de natural.
1 – Free-range (extensiv)
Găinile pot ieși afară, au cuibare și stinghii pentru odihnă. Un pas înainte, dar libertatea lor depinde de managementul fermei.
2 – Hale la sol
Fără cuști, dar găinile trăiesc înghesuite în hale mari, fără acces afară. Mai mult loc de mișcare, dar departe de o viață naturală.
3 – Cuști (Baterii „îmbunătățite”)
Cea mai crudă formă. Spațiu cât o coală A4, fără soare sau aer curat. Stresul provoacă răni și canibalism. Viața lor se reduce la a produce ouă.
Cum descifrăm ambalajele și ștampilele
1. Ștampila de pe ou
Ce înseamnă codul 1RO DB 019 de pe un ou?
- 1: Indică sistemul de creștere (aici, free-range). Poate fi 0 (ecologic), 1 (free-range), 2 (la sol) sau 3 (cuști).
- RO: Țara de origine (România).
- DB: Județul producătorului (Dâmbovița).
- 019: Codul unic al producătorului.
- Rândul 2: De obicei, conține data expirării.
2. Detalii fără cod vizibil
Pe acest ambalaj nu regăsim un cod scris vizibil.
Totuși, mențiunea „găini crescute la sol” este termenul standard pentru ouăle marcate cu cifra 2.
Acest ambalaj este complet înșelător, deoarece găinile din sistemul de creștere cod 2 nu au văzut niciodată aerul liber.
3. Detalii însoțite de cod (practica obișnuită)
Pe un ambalaj corect regăsim atât tipul de sistem (ex: free-range), cât și explicarea lui („găini cu acces la aer liber”) + codul aferent clar. Mai jos vă oferim câteva explicații privind ambalajele de ouă:
-
„Găini cu acces în aer liber” și „free-range” sunt termenii folosiți pentru ouăle marcate cu cifra 1.
-
„Ouă ecologice” înseamnă întotdeauna ouă marcate cu cifra 0.
-
Ouăle „pasture raised” (de la găini pășunate) sunt ouă ecologice (cod 0), adesea superioare acestui standard.
-
Găinile crescute în hale (cod 2) au spațiu de mișcare, deși spațiul este limitat și găinile NU au acces la lumina soarelui.
Atenție la exagerări!
-
Este o exagerare ieșită din comun să spui despre niște păsări care nu au văzut niciodată lumina naturală (cod 2), că sunt crescute în condiții „boierești” sau că sunt „bine omenite”.
-
Gălbenușul „extragalben” nu este dependent de felul în care sunt crescute găinile, ci de furajele cu care sunt hrănite. Gălbenușul poate varia surprinzător de mult doar în funcție de hrană.
4. Detalii în interiorul cofrajului
În interiorul cofrajului se regăsesc, de obicei, detalii despre semnificația codului de pe ou și detalii nutriționale.
Unii producători aleg să reamintească despre ce fel de ouă se află în cofraj.
Nu și în acest caz, din păcate.
5. Mărimea ouălor (S, M, L, XL)
Această informație indică gramajul fiecărui ou din cofraj, nu calitatea.
- S – 43-53 grame
- M – 53-63 grame
- L – 65-73 grame
- XL – peste 73 grame
6. Categoriile A și B
Ouăle de categoria A sunt destinate consumului direct. Trebuie să se ridice la un nivel înalt de calitate (coajă, albuș, gălbenuș) și nu sunt spălate sau tratate înainte de comercializare.
Ouăle din categoria B sunt destinate procesării industriale (ex: patiserie). Nu sunt vândute în coajă consumatorilor și nu respectă toate cerințele de calitate din clasa A.