România fără cuști

Află mai multe

Știai că găina este cea mai apropiată „rudă” în viață a speciei Tyrannosaurus rex?

Găinile sunt foarte sociabile și pot deosebi până la 100 de fețe ale semenilor lor. Ele comunică prin mai mult de 24 de sunete diferite, unele dintre ele cu rolul de a-i avertiza pe tovarăși când apare vreun pericol. O viață normală a unei găini are o durată de peste 8 ani dacă aceasta beneficiază de libertatea de a-și manifesta comportamentele naturale ca scăldarea în praf, scormonitul, cocoțatul și construirea unui cuib.

Majoritatea oamenilor se gândesc la o pajiște verde și spațioasă atunci când vine vorba de găinile ale căror ouă le achiziționează. Însă, dacă analizăm atent codul de pe ou sau ambalajul cofrajului, vom afla care sunt de fapt condițiile de trai ale găinilor ouătoare din România.

Pe ou sunt marcate: codul țării noastre – RO, codul județului de producție, împreună cu un număr acordat în mod cronologic fermei respective. Înainte de codul RO, însă, putem observa o cifră (0 ,1 ,2, 3) care reprezintă una dintre cele 4 metode de exploatare a găinilor, după cum urmează:

Sistem de creștere în cuști. Cifra 3

Cea mai crudă modalitate de exploatare a găinilor pentru ouă este cea în cuști. 
Bateriile îmbunătățite, conform noilor standarde ale Uniunii Europene, au o înălțime de 20 cm și oferă fiecărei găini o suprafață de 750 cm2 din suprafața totală a cuștii. În aceste condiții, găinile nu au nici măcar spațiul suficient pentru a-și întinde aripile. 
Găinile din cuști nu au parte de lumină naturală și aer proaspăt și își petrec întreaga viață pe gratii de metal, în spații mici și murdare.
Acestea nu își pot manifesta comportamentele naturale specifice găinii: cocoțatul, scurmatul în pământ, băile de praf și cuibăritul.

Aparent, aceste condiții sunt de ajuns pentru ca păsările să trăiască și să-și îndeplinească „sarcina” – aceea de a produce ouă. Însă, lipsa de spațiu și aglomerația sunt un factor de stres pentru găini și declanșează deseori comportamente agresive precum ciugulirea vătămătoare și canibalismul.

Investigații recente au scos la iveală imagini cu un profund impact emoțional. Înghesuiala în care trăiesc atâtea ființe blochează accesul lucrătorilor către găinile bolnave și muribunde, așa că multe dintre ele suferă în agonie, iar după moarte, trupurile lor sunt abandonate și lăsate să se descompună… Materialele apărute atât în mediul online cât și la TV dovedesc, încă o dată, faptul că practicile standard și cerințele minime necesare aprobate din punct de vedere legal, nu sunt și etice.

Sistemul alternativ la sol. Cifra 2.

În cest sistem cuștile sunt eliminate, asigurând găinilor mai mult spațiu de mișcare. 
Acest sistem nu este ideal, fiind practic reprezentat de hale aglomerate fără ieșire la aer liber.

Sistemul de creștere Free-Range sau extensiv. Cifra 1.

Conform standardelor, există un cuibar pentru fiecare grup de 7 găini, o cupă de adăpare la fiecare 10 găini, iar pe stinghii, păsările au la dispoziție un maximum de 15 cm de fiecare.
În acest sistem, halele prezintă ieșiri prin care găinile pot ieși în aer liber.

Sistem de creștere ecologic. Cifra 0.

Fiecare adăpost cazează maximum 3000 de găini într-un spațiu larg în care nu se folosesc cuști.
Condițiile legale de creștere în acest sistem specifică următoarele necesități: ca măcar 1/3 din suprafața podelei să nu aibă grilaje, să fie solidă și acoperită cu așternut; existența unor trape de intrare-ieșire cu dimensiuni de minimum 4 m de-a lungul unei suprafețe de 100 m2 ; asigurarea a maximum 16 h/zi de lumină care poate fi artificială și o perioadă continuă de 8 ore de odihnă pe timpul nopții; accesul găinilor la o suprafață în aer liber acoperită de vegetație pentru cel puțin o treime din viața lor și accesul la un număr satisfăcător de jgheaburi de furajare și adăpători.