Chiar dacă mulți nu consumă ouă, în special din comerț, este bine să înțelegem mai bine semnificația etichetelor.
Uneori acestea pot părea sau fi înșelătoare, dar putem identifica sursa reală a produsului prin mai multe elemente ce pot fi regăsite pe ambajal.
Înainte de toate, trebuie să înțelegem diferențele dintre sistemele de creștere ale păsărilor
COD 3 – Fermă cu baterii îmbunătățite (cuști pe etaje)
În aceste tipuri de ferme păsările locuiesc în hală, sunt blocate în cuști unde spațiul individual este de dimensiunea unei coli A4. Nu au niciodată acces la aer liber și stau cu picioarele pe grilaje de metal.

COD 2 – Fermă cu hale la sol
În aceste tipuri de ferme păsările locuiesc în hală, se pot mișca liber, dar nu au niciodată acces la aer liber.
Au puțin spațiu, dar mai mult decât în sistemele COD 3 – cuști (baterii îmbunătățite)

COD 1 – Fermă free-range/hală cu acces la aer liber
În aceste tipuri de ferme păsările locuiesc în hală și pot ieși afară când vremea este favorabilă. În hală au mai mult spațiu decât în sistemele COD 2 – hale la sol

COD 0 – Fermă ecologică/pasture raised/bio
În aceste tipuri de ferme păsările au acces constant la aer liber, mai mult spațiu individual pentru fiecare pasăre, comparativ cu sistemele free-range, hrană mai calitativă, condiții, per total, îmbunătățite.

Cum diferențiem detaliile de pe ambalajele ouălor și de pe ouăle din comerț
1. Ștampila de pe ou
Ce înseamnă acest cod?
1- găină crescută în hală cu acces la aer liber / free-range (alte coduri: 2 – hală la sol, fără acces la aer liber, 3 – sistem cu cuști, 0 – bio, organic)
RO – țara de origine
DB – județul producătorului
019 – codul producătorului
Rândul 2 – data expirării

2. Detalii pe ambalaj despre tipul creșterii, dar fără cod vizibil
Pe acest ambalaj nu regăsim un cod scris vizibil din care să înțelegem tipul de sistem de creștere
Totuși, „găini crescute la sol” este termenul folosit pentru ouăle marcate cu cifra 2. Ambalajul este complet înșelător. Găinile din sisteme cod 2 nu au vazut niciodată aer liber.

3. Detaliu pe ambalaj despre tipul creșterii, însoțit de cod (practica obișnuită)
Pe acest ambalaj regăsim atât tipul de sistem (free-range) cât și explicarea lui „găini cu acces la aer liber” + codul clar
„găini cu acces în aer liber” și „free-range” sunt termenii folosiți pentru ouăle marcate cu cifra 1.

„Ouă ecologice” înseamnă întotdeauna ouă marcate cu cifra 0.

Ouăle „pasture raised” sau ouăle de la găini pășunate sunt ouă ecologice, cod 0, chiar superioare acestui standard, când vine vorba de bunăstarea păsărilor.

Pe acest ambalaj regăsim codul sistemului (cifra 2) cât explicarea lui: „găini crescute în hale la sol”.
Se explică apoi semnificația codului de pe ou, dar nu și diferențele dintre prima cifră a codului – sistemul în care a fost crescută găina.

Pe acest ambalaj regăsim codul sistemului (cifra 2) și explicarea lui „găini crescute în hale la sol”.
Totuși, este o exagerare ieșită din comun să spunem despre niște păsări care nu au văzut niciodată lumina naturală și aerul curat, cu spațiu individual infim, că sunt crescute în condiții „boierești”.

Pe unele ambalaje regăsim informația cum că ouăle sunt bogate în vitaminele D3 și E, deși sunt marcate cu cifra 2.
Realitatea științifică este că ouăle cu cifra 3 și 2 sunt inferioare în aceste privințe celor cu cifra 1 și 0. Poți vedea studiile în raportul de responsabilitate în aprovizionare.

Gălbenușul „extragalben” nu este dependent de felul în care sunt crescute găinile, ci de furajele cu care sunt hrănite.
Gălbenușul poate varia surprinzător de mult doar în funcție de hrană.

4. Detalii în interiorul cofrajului
În interiorul cofrajului se regăsesc, de obicei, detalii despre semnificația codului de pe ou și detalii nutriționale. Unii producători aleg să aducă aminte despre ce fel de ouă sunt în cofraj. Nu și în acest caz, din păcate.

5. Ouă S, M, L, XL
Această informație indică gramajul fiecărui ou din cofraj.
S – 43 – 53 grame
M- 53 – 63 grame
L – 65 – 73 grame
XL – peste 73 grame

6. Categoriile A și B
Ouăle de categoria A – pentru consum direct
Trebuie să se ridice la un nivel de calitate al cojii,
albușului și gălbenușuluiNu sunt spălate sau tratate înainte de comercializare
Ouăle din categoria B – pentru uz industrial
Sunt destinate procesării industriale
Nu sunt vândute în coajă consumatorilor
Nu respectă toate cerințele de calitate din clasa A
