Ultimele noutăți în ceea ce privește demersul cage-free

Ultimele noutăți în ceea ce privește demersul cage-free

Ca răspuns la inițiativa cetățenească europeană „End the Cage Age” (Să punem capăt erei cuștilor), Comisia Europeană intenționează să prezinte o propunere legislativă, până la sfârșitul anului 2023. Prin intermediul acesteia, Comisia dorește să se elimine treptat și, în cele din urmă, să se interzică utilizarea cuștilor pentru toate speciile și categoriile de animale menționate în inițiativă (găini ouătoare, scroafe, viței, iepuri, puicuțe, pui de carne pentru reproducere, găini ouătoare pentru reproducere, prepelițe, rațe și gâște), în condiții care urmează să fie stabilite pe baza avizelor EFSA, ale rezultatelor unei evaluări a impactului și a unei consultări publice.

Vestea bună este că Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a publicat recent avizele solicitate de către Comisia Europeană și susțin 100% demersul cage-free.

Pe lângă asta, opiniile științifice prezentate de către EFSA susțin și alte demersuri importante pentru bunăstarea păsărilor, precum:

  • reducerea densității stocurilor;
  • introducerea de platforme ridicate pentru facilitarea odihnei și posibilitatea păsărilor de a sta separate;
  • necesitatea ca aceste păsări să aibă acces la spații în aer liber, sau cel puțin la „verande”;
  • asigurarea unui așternut sfărâmicios pentru un plus de confort, căutarea hranei și comportamentul explorator;
  • evitarea mutilărilor ce cauzează o durere cumplită și inutilă pentru păsări.

 

Ne bucură să vedem că lucrurile iau amploare la nivelul UE. Opinia consumatorilor europeni nu a fost niciodată mai importantă. Așteptăm propunerea legislativă a Comisiei până la sfârșitul acestui an pentru a știi exact ce demersuri se vor face în următorii ani pentru interzicerea cuștilor, dar suntem optimiști că veștile vor fi pe măsura așteptărilor.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________




Am fost invitați recent de către Observator Antena 1 să vorbim despre impactul tranziției la ferme fără cuști în România. Deși trendul în ultimii ani în Europa a fost să se renunțe la creșterea găinilor în cuști, doar România și Bulgaria au crescut ponderea găinilor ouătoare crescute în baterii din 2014 și până acum. România a crescut numărul de la 27.1% în 2014 la 57.3% în 2021.

 

Ne bucură că acest subiect devine din ce în ce mai popular și la noi în țară în condițiile în care, conform studiului de piață efectuat de iSense Solutions pentru F.R.E.E. anul trecut, doar 3 din 10 români cunosc semnificația codurilor (0,1,2,3) ouălor pe care le consumă și modul în care acestea au fost produse.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Autoritățile din tot mai multe țări europene au luat deja sau urmează să ia măsuri pentru a descuraja ori interzice utilizarea cuștilor. Printre acestea amintim de Austria, Luxemburg, Franța, Germania, Cehia, Elveția, Noua Zeelandă, Canada, etc. Toate aceste schimbări sunt rezultatul faptului că consumatorii solicită produse alimentare din surse etice, precum ouăle care provin din sisteme cu standarde de bunăstare mai ridicată a animalelor.

Slovacia e mai aproape ca niciodată de interzicerea cuștilor la nivel național. Propunerea legislativă a fost depusă la sfârșitul lunii trecute.

În România, continuăm discuțiile cu toți actorii implicați pentru a depune propunerea legislativă cât mai curând posibil.

 

Rămâneți aproape pentru mai multe noutăți în curând.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *