Weekendul trecut, voluntarii asociației F.R.E.E. au participat la proteste în fața unor magazine Profi din București, pentru a informa trecătorii și clienții supermarketului despre cruzimea care se află în spatele achiziției și consumului de ouă marcate cu cifra 3, de la găini ținute în cuști.
Unii trecători s-au oprit să discute cu voluntarii și au rezonat cu animalele aflate în suferință zi de zi în cuști, iar alți oameni care veniseră pentru cumpărăturile zilnice, nu au mai intrat în magazin.
În aceeași perioadă în care se derulau protestele, a apărut, în câteva publicații online, comunicatul de presă din partea PROFI ROM FOOD S.R.L., care făcea aluzie la campania de informare a asociației F.R.E.E., declarând că afirmațiile despre lipsa de acțiune pentru bunăstarea animalelor și pentru o mai bună calitate a alimentelor, din partea companiei, sunt nefondate.
Compania Profi a declarat că oferă cumpărătorilor „ouă românești de o calitate excelentă, produse în baterii îmbunătățite, conform legislației românești și europene”. Asociația F.R.E.E. dorește să atragă atenția asupra faptului că deși bateriile îmbunătățite sunt încă legale, nu înseamnă că sunt și morale sau că oferă condițiile propice pentru bunăstarea animalelor, chiar și dacă ar fi extrem de curate și găinile ar primi hrană adecvată.
Legislația europeană spune că bateriile îmbunătățite, despre care vorbește PROFI, au înălțimea de 20 cm, iar spațiul alocat fiecărei găini într-o cușcă îmbunătățită este de 0.07 metri pătrați – ca referință, o foaie A4 are 0.06 metri pătrați; atât spațiu îi revine unei găini într-o cușcă. Fiindcă aceste standarde nu sunt de ajuns și fiindcă oamenii nu vor produse de la animale chinuite în cuști, supermarketurile majore din țară și-au asumat să se îndepărteze de aceste practici.
Păsările sunt ființe sociale și inteligente și, în lipsa unor condiții în care să se manifeste, nu pot menține o armonie și o ierarhie, astfel că se ajunge la numeroase probleme comportamentale. Oameni de știință, medici veterinari, enumeră problemele și bolile frecvente din astfel de ferme – canibalismul, ficatul gras, bolile intestinale, boli ale picioarelor, cauzate de stres, aglomerație și lipsă de mișcare.
La nivel legislativ, în toată Uniunea Europeană, s-au strâns peste 1.6 milioane de semnături pentru o Inițiativă Cetățenească Europeană menită să elimine cuștile din toate fermele de animale crescute pentru hrană, inclusiv din fermele de găini ouătoare. Deci este limpede că în rândul consumatorilor nu este tolerată cruzimea față de animale, iar faptul că PROFI încă oferă consumatorilor ouă de la găini ținute în cuști, nu este o faptă de lăudat, ci dimpotrivă, denotă lipsă de considerație față de client și față de animale, mai ales că pe ambalaj nu sunt redate condițiile adevărate în care stau găinile.
„Este o exagerare să spui că ouăle de la găini ținute în cuști sunt de o calitate excelentă, cum afirmă PROFI. Cum poți să obții ouă sănătoase de la niște animale chinuite, forțate să petreacă scurta lor viață într-o cușcă, fără aer proaspăt și lumină naturală? De partea noastră și a animalelor sunt sutele de oameni care au semnat petiția adresată firmei Profi și zecile de oameni pe care i-am întâlnit la protestele din fața magazinelor Profi și care ne-au mărturisit că nu doresc să cumpere astfel de ouă, mai ales după ce au aflat despre condițiile reale în care sunt crescute găinile în baterii.” – a declarat Cristina Cojocea, președinte F.R.E.E.
De asemenea, PROFI a declarat că, spre deosebire de anul stabilit de competitorii săi pentru a elimina complet ouăle marcate cu cifra 3, anul 2025 este un termen prea ambițios pentru a se angaja ferm că va elimina din magazin ouăle de la găini ținute în baterii. Asociația F.R.E.E. transmite companiei că, pentru a finaliza tranziția spre vânzarea numai de ouă „cage-free”, termenul poate fi adaptat în funcție de necesități. Prin urmare, F.R.E.E. îi solicită să stabilească acest termen pe care să îl comunice publicului, pentru a demonstra că tratează problema bunăstării animalelor și a calității alimentelor cu seriozitate și transparență.