Dacă am pune oamenilor întrebarea „Iubiți animalele?”, majoritatea covârșitoare ar răspunde „Da” fără să stea pe gânduri, fără să urmeze și un „dar” și anumite excepții și fără să enunțe că iubesc doar anumite animale. În mod firesc, nimeni nu ar răni o ființă iubită și nu ar dori să-i producă vreun fel de disconfort prin acțiunile sau inacțiunile sale. De cele mai multe ori, facem rău fără a ne gândi activ la faptul că o facem și fără a lua în calcul existența acestei posibilități.
Frecvent, devin virale poveștile oamenilor care salvează diferite animale – nu doar câini și pisici – de la o moarte lentă și dureroasă, semn că atunci când suferința lor devine clară pentru noi, nu putem permite ca anumite nedreptăți să se desfășoare sub ochii noștri. La categoria „nedreptăți” poate fi cu ușurință încadrată viața pe care o duc găinile crescute în baterii. Acest lucru nu îl spunem doar noi, ci a spus-o în 2012 chiar cadrul legislativ european, prin obligativitatea de a folosi în sistemele intensive de creștere doar bateriile îmbunătățite, iar decizia anumitor state de a renunța în totalitate la cuști este, de asemenea, grăitoare.
Într-o cușcă, găinile nu au acces nici la libertățile de bază, anume libertatea de a se hrăni, de a se hidrata, de a se feri de durere și disconfort, de a se feri de boală sau de a-și exprima comportamentul natural. Suntem convinși că niciun iubitor de animale nu rămâne impasibil cunoscând realitatea pe care o trăiesc zilnic milioane de găini și suntem siguri că toți cei care ar ști că stă în puterea lor să facă ceva pentru bunăstarea animalelor, ar trece la fapte.
Găinile posedă un grad ridicat de inteligență, uimindu-i adesea pe oamenii de știință prin capacitatea lor de a rezolva anumite probleme. Ele își doresc, precum oricare animal uman sau non-uman, să trăiască și să-și manifeste instinctele și comportamentul natural. Anatomia corpului găinii și existența aripilor presupune automat nevoia de a le întinde, lucru care nu este posibil în interiorul bateriilor.
În procent de 94%, europenii au afirmat că protecția și bunăstarea animalelor din ferme sunt importante din punctul lor de vedere. Însă această afirmație are nevoie de corespondent în comportamentul nostru și în felul în care tratăm în mod direct sau indirect animalele, altfel reprezintă doar o dovadă de logică fracturată. Iubirea se traduce prin gesturi, iar în cazul găinilor din sistemele intensive de creștere este vorba despre un gest extrem de simplu care nu produce schimbări în viețile noastre, anume modificarea obiceiurilor de consum și renunțarea la ouăle marcate cu cifra 3.
Definiția animalelor nu include doar animalele de companie, ci și pe cele pe care oamenii le exploatează în mod curent. Atunci când spunem că le iubim, trebuie să extindem iubirea asupra tuturor și să o facem prin gesturi. Arată că îți pasă și începe astăzi cu o dovadă de compasiune pentru găini. Este doar în puterea ta să aduci un strop de bine în viețile găinilor și să le ajuți să trăiască pe pământ și nu sufocate în cuști. De fiecare dată când eviți să cumperi ouă marcate cu cifra 3, din ce în ce mai multe găini își pot întinde aripile!
Semnează petiția noastră pe www.ouaotravite.ro și solicită companiilor să nu mai folosească ouă cu cifra 3.