De ce mai maltratăm animale în 2020?

De ce mai maltratăm animale în 2020?

Cu alte sintagme și alți ani în loc de „maltratăm animale” și „2020” au fost puse la îndoială, în cadrul aceluiași tip de întrebare, de-a lungul istoriei, multe practici și concepte care erau acceptate și aplicate fără tăgadă în societatea perioadelor respective. Deși schimbarea anumitor comportamente și tradiții a reprezentat o provocare culturală aproape de fiecare dată și a venit la pachet cu reacții virulente din partea celor considerați conservatori, multe dintre practicile abolite sau schimbate ni se par acum de-a dreptul scandaloase și de neînțeles.

Legalitatea și moralitatea sunt domenii care uneori se intersectează și rareori se confundă, întrucât operează cu instrumente volatile și flexibile contextualizate în prezentul pe care îl trăiesc oamenii. Până la un moment dat în istorie, femeile nu au putut vota, iar asta era considerată normalitatea vremurilor. De asemenea, sclavia a fost un flagel ce a afectat multe țări și popoare – considerat astăzi unul dintre cele mai negre capitole din istoria omenirii, la un moment dat, a fost „norma”.

A considera animalele obiecte fără conștiință de sine și a le folosi pe post de „bunuri” sunt fenomene cu care am crescut, care ne-au înconjurat încă din copilărie, ajungând să pară felul „normal” de a face lucrurile, iar noi rar sau niciodată ajungem să întrebăm „de ce mai maltratăm animale în 2020?”, „este necesar?”, „este moral?”, „este uman?”, „se poate și altfel?”.

În prezent, studiile, dovezile și cadrul legislativ european ne indică foarte clar direcția în care ar trebui să evoluăm. De exemplu, conform articolului 13 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), animalele sunt definite ca ființe sensibile și li se cere statelor membre ale Uniunii Europene să le trateze în consecință, având grijă de bunăstarea lor.

În Uniunea Europeană, începând cu 1 ianuarie 2012, cuștile neîmbunătățite pentru găinile ouătoare au fost interzise. La nivel legislativ, sunt stipulate condițiile de creștere și este obligatorie crearea spațiului propice pentru ca găinile din sistemele intensive de creștere să-și poată exprima comportamentul natural și instinctele. Numeroase articole precum acesta au arătat de-a lungul timpului faptul că găinile sunt conștiente de sine și că posedă o inteligență cu ajutorul căreia fac operații aritmetice simple, își asigură hrana prevăzând diferite situații posibile și socializează foarte bine.

Cuștile îmbunătățite au un spațiu de 600 cm pătrați utilizabili pentru fiecare găină, ceea ce reprezintă un pătrat cu latura de aproximativ 25 de cm. Pentru a ne da seama cât de mic este spațiul, am putea face un mic experiment. Ar trebui să petrecem o zi întreagă cu picioarele într-un pătrat cu latura de 25 de cm, nu am avea voie să pășim în afara lui, iar înăuntrul lui nu am avea loc. Pare îngrozitor? Este viața pe care găinile o trăiesc în cuști. Iar dovezile arată că și lor li se pare îngrozitor, întrucât sunt perfect conștiente de situația în care se găsesc.

Felul în care tratăm animalele este un aspect cultural moștenit în societate. Felul în care sunt tratate animalele în societate este o responsabilitate comună de care nu trebuie să fugim ci să ne-o asumăm în întregime. Este momentul să punem la îndoială felul în care trăiesc găinile din sistemele intensive de creștere. Este momentul să construim valul schimbării și să fim noi cei despre care istoria va scrie că au schimbat pentru totdeauna modul în care animalele sunt privite. Bunătatea, generozitatea, omenia, mila le vom defini în funcție de cât de mult simțim să oferim celor ce au nevoie de vocea noastră.

Alătură-te nouă și împrumută vocea ta milioanelor de găini ce vor să spună „avem nevoie de spațiu” – semnează petiția aici! Poți fi super-erou devenind voluntar pentru a contribui chiar tu la bunăstarea animalelor. Află mai multe informații accesând www.ouaotravite.ro și  www.facebook.com/FreedomAndRespectForEveryEarthling.Între timp, poți ajuta prin a renunța la ouăle marcate cu cifra 3 și chiar la consumul de ouă. Îți oferim câteva alternative plant-based, feluri de mâncare delicioase pe care le poți încerca oricând!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *